Úspěšnou školu vaření lze vést i bez velkých kuchařských zkušeností, dokazují manželé Rýdlovi. Kurzy pečení jim vede oblíbená cukrářka Míša Landová
Díky své touze po vlastním podniku se manželé Petr a Jana Rýdlovi rozhodli pro zásadní životní změnu. Opustili jistotu korporátu a pustili se do pořádání kuchařských kurzů Ola Kala. Jak se daří škole vaření, která je v Česku první svého druhu?

Petr Rýdl s manželkou Janou provozují školu vaření Ola Kala od ledna 2018. Ta je první svého druhu v Česku. Zakládají si na rodinné atmosféře, dokonalém servisu, tradici a promyšlených receptech. Petr do kurzů navíc vnesl vinné párování, které propojuje jídlo s chutí vybraných vín.
Manželé Rýdlovi si po dlouhých letech v korporátu uvědomili, že nechtějí strávit zbytek života jako manažeři s klasickou pracovní dobou od devíti do pěti. A tak se rozhodli pro radikální změnu – opustit svá jistá manažerská místa a vrhnout se do nejistých vod podnikání. Dlouho se jim však nedařilo najít projekt, který by jim připadal dostatečně smysluplný. Až přišla nečekaná příležitost – svůj podnik se rozhodl opustit zakladatel oblíbené školy vaření Ola Kala.
Pro Petra s Janou to bylo osudové. Místo, kde pravidelně sami navštěvovali kurzy vaření, najednou mohlo být jejich. „Byla to obrovská shoda okolností,“ vzpomíná Petr. S manželkou se rozhodli vykročit novým směrem a dali si za cíl nejenom provozovat školu vaření, ale také z ní udělat místo, kam se lidé budou rádi vracet.

Petr a Jana Rýdlovi sami kurzy vaření nevedou, do vaření a vinného párování jsou však nadšení.
Noví provozovatelé chtěli zachovat to, co dělalo školu Ola Kala výjimečnou – domácí atmosféru, kvalitní suroviny i detailně propracovaný průběh každého kurzu. Proto ponechali osvědčený koncept, který doplnili o svou představu ideálního servisu. Nyní vedou školu vaření sedmým rokem a zakládají si na osobním přístupu ke klientům i svému týmu a detailech, na kterých je podle nich zážitkové podnikání postaveno.
Na kurzech Ola Kala se vždy podává ledový čaj dle vlastní receptury a mnoho dalších nápojů, stejně tak může každý účastník ochutnat z široké nabídky až čtrnácti druhů vín z mnoha vinařských regionů. „Právě náš signature čaj je jeden z detailů, které spoluvytváří celkový zážitek, lidé si často pak píší o recept,“ popisuje Jana.
Jedním z hlavních cílů Rýdlových je, aby se klienti na zážitkové kurzy rádi vraceli. Důraz na osobní a zároveň profesionální přístup ze strany lektorů a pohodu na place, doplněný o nadstandardní servis, se jim zdá se vyplatil. „Když k nám lidé přijdou poprvé, chceme, aby našli dost důvodů, proč se vracet,“ říká Petr. A jak ukazují vyprodané kurzy, podařilo se.
Lidé k nám často chodí opětovně. Někteří mají své oblíbené lektory, jiní se vrací kvůli té Ola Kala atmosféře.
Jana Rýdlová, majitelka Ola Kala
Cukrářka Míša Landová byla původně účastnice kurzů vaření a pečení, když ještě škola patřila bývalému majiteli. Když Ola Kala přebírali Petr s Janou, už nějakou dobu přemýšlela, že by se chtěla pečení věnovat naplno. „Nebyla jsem si však jistá, že bych se cukrařinou uživila,“ říká Míša.
Vystudovala ekonomii a dlouhá léta pracovala v administrativě, pečení však věnovala každou volnou chvíli. Již při bývalém zaměstnání začala psát blog Víkendové pečení, který si získal velkou popularitu a přitáhl pozornost široké veřejnosti.
Po dlouhém rozmýšlení se Míša odvážila Ola Kala oslovit s nabídkou vlastních kurzů. „Řekla jsem si, že je to teď, nebo nikdy,“ vzpomíná. Dnes patří Míša mezi nejoblíbenější lektorky, přičemž její kurz na makronky je beznadějně vyprodaný. „Makronky byly zpočátku výzva, bála jsem se tento kurz otevřít,“ směje se Míša. „Ale dnes jsou moje srdcovka.“
V pečení je podle Míši preciznost na prvním místě
Míša přistupuje k cukrařině s precizností, kterou oceňují hlavně začátečníci. Její kurzy jsou koncipované tak, aby účastníci získali podrobný návod na každý krok – to je přístup, který se stal její „značkou“. Díky tomu je Ola Kala místem, kde i ti, kdo se pečení zpočátku bojí, získávají sebevědomí. „Chtěla bych lidem předvést, že pečení není jen o technice, ale o radosti a sdílení,“ vysvětluje Míša.
Její přístup láká nejen začínající nadšence, ale i pokročilé samouky, kteří si chtějí zlepšit své dovednosti. Ať už jsou to kurzy na makronky, nebo klasické pečení dortů, Míša se soustředí na kvalitu surovin a poctivý přístup. „Nejsem příznivcem nahrazování cukru nebo másla,“ říká. „Raději si dát kousek poctivého dortu než něco možná zdravějšího, co ale postrádá chuť a kvalitu.“ Míša není ani fanoušek měření od oka. Pro nepřesnost podle ní v moderní cukrařině zkrátka moc prostoru není.

Lidé by neměli zapomínat, že tuk je nositelem chuti. Nebojte se proto používat máslo a určitě jej nenahrazujte
Míša Landová, lektorka pečení Ola Kala
Upečte si išelské ořechové dortíčky podle Míši Landové
Jaké ingredience budete potřebovat?
Na těsto: 140 g hladké mouky, 10 g kakaa, 50 g moučkového cukru, 25 g mletých vlašských ořechů, 100 g másla, 1 žloutek, špetka skořice
Náplň: 50 g másla, 50 g moučkového cukru, 50 g mletých vlašských ořechů, rum dle chuti
Na polevu: 100 g hořké čokolády, 15 g kakaového másla, půlky vlašských ořechů
Jak postupovat?
Krok 1: Příprava těsta
Mouku, kakao, skořici i moučkový cukr prosejte do mísy, přidejte mleté ořechy, jen lehce povolené máslo a žloutek a pomocí ploché metly vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na několik hodin odležet do chladu, ideálně přes noc.
Krok 2: Pečení
Odleželé těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše na sílu asi 4 mm a vykrojte kolečka o průměru 4 cm. Klaďte na plech vyložený papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 8–10 minut. Nechte zcela vychladnout.
Krok 3: Příprava náplně
Změklé máslo utřete s cukrem a rumem do pěny, pak přisypte mleté ořechy a promíchejte.
Krok 4: Slepování
Pomocí sáčků naneste krém na polovinu koleček, druhou polovinou je zakryjte a lehce přimáčkněte. Dejte do chladu ztuhnout.
Krok 5: Čokoládová poleva
Asi dvě třetiny čokolády a kakaové máslo společně rozpusťte ve vodní lázni, přidejte zbylou třetinu čokolády a míchejte do úplného rozpuštění. V čokoládě postupně máčejte jednu polovinu slepených koleček, a ještě než poleva ztuhne, položte na každé kolečko půlku ořechu. Po naplnění nechte několik dní v chladu rozležet.
Dobrou chuť!
S food truckem mají velké plány
Na své si v Ola Kala přijdou milovníci všech významných kuchyní, ale i zájemci o speciality. Mnoho kurzů odpovídá požadavkům na bezlepkovou stravu a vybere si i teenager nebo vegetarián. Na trhu unikátní je pak roční VIP klub pro uzavřenou skupinu nebo novinka – víkendový kurz vaření spojený s wellness pobytem. „Nabízíme desítky různých kurzů vaření, ale dlouhodobě přece jen vedou exotické kuchyně a pak kurz sushi a japonské kuchyně, který společně s lektorem vede přední česká japanoložka,“ říká Petr.
Kromě tradičních kurzů vaření pro jednotlivce nabízí Ola Kala i firemní akce a teambuildingy. V posledních letech se škola zaměřila také na kurzy pro teenagery, které jsou přizpůsobené mladším účastníkům a jejich oblíbeným jídlům, jako je sushi nebo burgery.
Nechceme jen udržet školu v chodu, ale chceme, aby každá návštěva byla zážitkem, který si lidé budou pamatovat.
Petr Rýdl, majitel Ola Kala
Petr a Jana vidí v Ola Kala projekt, který má stále potenciál růst. Do budoucna se v Ola Kala chtějí kromě kurzů vaření a pečení věnovat rozvoji unikátního konceptu asijského BX street food a vlastnímu food trucku, který už teď brázdí české festivaly. „Máme na naši bezlepkovou BX placku výborné ohlasy, takže se nově chystáme dobýt také street food trh,“ plánuje s úsměvem Petr.

Ať už jste začátečník, nebo pokročilý kuchař, Ola Kala vám nabídne více než jen dovednosti v kuchyni. Pořiďte si zážitek, který si s sebou ponesete ještě dlouho po posledním soustu.
Kurzy vedou zkušení lektoři
Můžete se těšit na rodinnou atmosféru
Užijete si kromě jídla i vinné párování