Seznam Talks ve spolupráci s
seznam TALKS

Máme štěstí na lidi a čich na kvalitní suroviny, říká majitel české čokoládovny

Nikola Drnková

Firma Janek se bude stěhovat do nových prostor, více vsadí na automatizaci, ale ruční práce pro ni zůstane prioritou. Investice má podle majitele zlepšit firemní pohodlí.

aside

Václav Durďák začal podnikat společně s budoucí manželkou Anetou v roce 2014. V Uherském Brodě na jihu Moravy měli malý obchůdek s vínem a delikatesami. Tehdy za nimi přišel kamarád Vlastimil Urbanec s nabídkou společného byznysu. Vrátil se zrovna z Nizozemska, kde pracoval jako pomocná síla v čokoládovně. A protože byla čokoláda oblíbeným zbožím i v obchůdku Durďákových, rozhodli se jít právě tímto směrem. Společně tak v Uherském Brodě v roce 2015 založili Čokoládovnu Janek. Minulý rok přikoupili ještě pražírnu kávy a kavárnu Coffeespot, které vlastnili jejich známí.

Prvním společným byznysem Anety a Václava Durďákových byl zhruba před deseti lety malý obchod s vínem a delikatesami v Uherském Brodě. Už tehdy tvořila část sortimentu kvalitní čokoláda. Když je s nabídkou společného podnikání oslovil jejich kamarád Vlastimil Urbanec, který měl čerstvé zkušenosti z čokoládovny z Nizozemska, začalo všechno do sebe krásně zapadat. Rozhodli se vsadit na kvalitní čokoládu. Žádná z firem, kterou oslovili, jim ale nabídkou produktů z kakaových bobů nevyhovovala. A tak se vrhli do výroby čokoládových výrobků sami.

Čokoládovna Janek má od jejího založení tři majitele.

Čokoládovna Janek má od jejího založení tři majitele.

Za pandemie se jim podařilo skokově vyrůst

Dlouhé dny i noci, které manželé Durďákovi trávili v čokoládovně od jejího založení v roce 2016, se s odstupem několika let určitě vyplatily. „První roky byly sebezapřením. Neměli jsme žádný kapitál a veškeré peníze na stroje do výroby a jiné nutné věci jsme si museli vydělat,“ popisuje Durďák. „Představovali jsme si to jednodušší, než to ve skutečnosti bylo. Takže jsme byli od rána do noci v práci. Sedm dní v týdnu,“ dodává.

Firmu, kterou založili v roce 2016, se podařilo stabilizovat až po delší době. V několika prvních letech rostla každoročně o 50 až 60 procent. Ale největší zlom přišel až v období pandemie. „Například mezi lety 2020 a 2021 jsme zaznamenali zhruba 300procentní skok, kdy jsme z 9 milionů vyskočili na 27 milionů,“ popisuje Václav Durďák. Nejvíce k tomu přispěl důraz na prodej výrobků přes e-shop. Ten teď tvoří většinu celoročního obratu.

Při tak prudkém růstu museli myslet na to, jak velký nápor zájmu o své výrobky zvládnout. Museli najmout další zaměstnance a poohlédnout se po větších prostorech. Finančně si stále chtěli vystačit sami, se vším ostatním jim ale pomáhala rodina i kamarádi. „Někteří z nich u nás doposud pracují,“ říká Durďák.

O celkovém obratu vždy rozhodnou poslední měsíce roku. Podzim je pro nás hlavní sezonou. Za jediný měsíc dokážeme udělat až třetinu celoročních tržeb.

Není to jen o nás, ale i o lidech, co tu pracují

Na počátku provoz čokoládovny zajišťovali jen sami majitelé. V roce 2020 už ve firmě pracovalo devět kmenových zaměstnanců a letos tým tvoří přes tři desítky pracovníků a také sezonní brigádníci. „Za lidi u nás jsme opravdu vděční. Někteří jsou s námi od samého začátku a pomáhají nám předávat naše hodnoty dál,“ popisuje Durďák. Majitelům to tak dává více prostoru věnovat se zlepšování firmy, když už nemusí na všechno dohlížet. Firmu rozdělili do několika oddělení – na obchod, výrobu a expedici. Díky tomu jsou tak připraveni na další růst.

Na otázku, jak se jim tak skvělý tým zaměstnanců podařilo poskládat, majitelé odpovídají s tím, že sami ani netuší. Odborné nároky na nové pracovníky nemají velké. Na dělnické pozice u nich není potřeba žádná kvalifikace, požadují hlavně nadšení a lásku ke kakaovým výrobkům. „Čokoláda je moc krásná věc, ale je to dřina. Stačí nám, když si lidé nebudou myslet, že je to jednoduché, a my je sami zaučíme,“ vysvětluje Durďák.

Přestože je na tom firma dobře a meziročně roste o zhruba 20 procent, tráví v ní její majitelé i tak většinu svého času. „Čokoládovna roste, ale chceme ji dál zlepšovat,“ říká Durďák. Manželé sice dělí nově pozornost mezi práci a dvě malé děti, chtějí svůj byznys neustále posouvat dopředu. „Chceme, aby se našim zaměstnancům dobře pracovalo, aby z práce měli radost. Pomáhají nám totiž s naším snem,“ dodává. Po uspání dětí tak manželé ještě často usedají k práci.

Mezi nejslabším a nejsilnějším měsícem je rozdíl v obratu i 1 000 procent.

Janek staví novou výrobní halu

V čokoládovně dnes vyrábí přes dvě stě druhů výrobků z kakaových bobů. Majitelům jde hlavně o navázání na čokoládovou tradici z první republiky. Chtějí proto ve firmě co nejlepší podmínky pro zaměstnance a výrobu, aby kvalita produktů byla co nejlepší. „Za první republiky tu byla spousta velkých manufaktur, které měly obrovské množství výrobků, klidně i nižší tisíce. I dnes o ně mají zákazníci zájem, a tak se snažíme přicházet s novým sortimentem. Není to ale tak, že tlačíme na pilu. Na trh uvedeme jen to, co nám dává smysl,“ popisuje Durďák.

Přestože se jim daří i ve stávajících prostorách naplňovat roční plán, vidí prostor pro zlepšení. „Koupili jsme velký pozemek pro stavbu nové haly. Tam chceme nastěhovat výrobu, kanceláře, sklady, expedici a prodejnu,“ říká Durďák. Podle něj ale nedojde k navyšování výrobních kapacit. „Nestavíme halu proto, abychom mohli donekonečna růst a zvyšovat obrat. Stavíme ji proto, abychom byli stabilnější a udržitelnější ve smyslu firemního pohodlí,“ vysvětluje. Investice do nového sídla by firmu měla vyjít na zhruba dvě stě milionů korun.

Čokoládovna Janek má svou prodejnu i v Praze v Havelské ulici.

Čokoládovna Janek má svou prodejnu i v Praze v Havelské ulici.

V nové hale chtějí více vsadit na automatizaci. To ale neznamená, že pro ně přestala být prioritou ruční práce. Automatická linka pomáhá automatizovat jen takové úkony, u kterých je člověk zbytečný a na výslednou kvalitu to nemá vliv. Ve zbytku zůstane ruční práce důležitou součástí procesu výroby jejich sladkých dobrot.

Ochutnejte poctivou českou čokoládu od Janka

  • Čokoláda bez výmluv a zbytečných příměsí

  • Vyrobená v Česku z kvalitních surovin

  • K dostání v různých variantách i příchutích